Secondary Image

Al honderden jaren streetfood

Het fenomeen ‘streetfood’ is al honderden jaren oud en komt overal ter wereld voor. Thuis koken en je product op straat verkopen of koken vanuit verplaatsbare ‘keukentjes’: food stalls zijn handige en vooral goedkope manieren om wat (extra’s) te verdienen. Je zoekt je potentiele klanten gewoon zelf op! Met de enorme groei van de steden in Zuidoost-Azië eind 19e eeuw en de komst van veel arbeiders uit andere landen, groeide ook het aanbod in streetfood.

 

Veel nieuwkomers wilden graag hun vertrouwde gerechten eten, dus ging de beste ‘chef’ aan de bak en kwam de rest een bordje halen. Toen de internationale toeristenstroom op gang kwam en zij het streetfood ook wel konden waarderen, waagden nog veel meer mensen een poging om met een eigen food stall de kost te winnen.


Onderdeel van de cultuur

Je vindt overal ter wereld streetfood, maar in Azië is het een cultuur op zich en iedereen is onderdeel van die cultuur. Het is niet meer (alleen) van de armen, de nieuwkomers of de toeristen. Dat is ook het mooie van streetfood: iedereen eet samen op straat, op elk moment van de dag. Vaste eettijden zijn er nauwelijks, de food stalls zijn vaak van ’s ochtends vroeg tot ’s nachts geopend.

 

Je kunt het eten meenemen of plaatsnemen op het doorgaans wat simpele, plastic meubilair onder tl-licht. Gewoon doen, hoort helemaal bij de streetfood-ervaring. En het verklaart de zeer aantrekkelijke prijs.

 

Smaak boven setting

Want heerlijk, dat is het zeker. Op straat proef je authentieke gerechten, waarvan de kruiden, ingrediënten en kooktechnieken vaak al generaties lang van ouder op kind worden doorgegeven. Geen menukaarten, meestal is er keuze uit slechts een paar gerechten en elke familie heeft zijn eigen specialiteit. Al maken er tien op een rij pad thai, curry of saté, ze zijn allemaal anders. En dat smaak boven setting gaat, bewijzen wel de twee food stalls in Singapore die zelfs een Michelinster hebben!

Secondary Image

Streetfood is overal

Streetfood is letterlijk overal in Zuidoost-Azië. De meeste grote steden hebben straten, soms hele wijken of food centres vol waar de food stalls zich hebben verzameld en de geuren van de gril, curries en pittige kruiden je al van afstand tegemoetkomen.

 

Zo is in Bangkok Khao San Road niet te missen, kun je in Kuala Lumpur naar Jalan Alor, in Georgetown (Penang) naar Jalan Penang, is in Hanoi het hele Old Quarter een foodwalhalla en in Singapore ga je met een lege maag naar het Old Airport Road Food Centre.

Secondary Image

Van curry tot chili crab

Wat eet je zoal op straat? Eigenlijk bijna alles. Van hele maaltijden met rijst of noedels tot kleine snacks, saté, fruit (durian!) en mierzoete desserts. Het aanbod is overal zeer divers, toch heeft elk land (maar ook regio en stad) z’n specialiteit. Probeer in Thailand bijvoorbeeld de pad thai, net als een verse curry (groen of rood). In Indonesië wacht je op straat een keur aan satés, maar loop ook de nasi, mie, gado gado of martabak (zoet of hartig) niet voorbij.

 

Flinke trek in Maleisië? Het ultieme streetfood is hier nasi lemak of penang laksa. Een bezoek aan Hanoi kan niet zonder heerlijke pho en banh mi en in Singapore zijn de chicken rice en chilli crab absolute must-try’s.

Secondary Image

Streetfood uit eigen keuken

Een trip naar Azië is eigenlijk meteen een culinaire reis, waarbij het streetfood niet is te missen. Daarnaast levert het veel inspiratie op. Kijken hoe de locals het eten vers voor je bereiden is onderdeel van het eetplezier. In deze ultieme ‘open keuken’ zie je precies hoe ze het doen. Goed opletten dus, of probeer thuis in je eigen keuken eens streetfood te maken met een van onze street food recepten.

Gerelateerde artikelen

  • het-verhaal-achter-street-food - image

    Streetfood is ontzettend populair in Azië en vormt een onderdeel van de cultuur. Locals en toeristen genieten op straat van authentieke pad thai, curry of saté.

    Het verhaal achter street Food
  • Welke rijst bij curry? - image

    Rijst klaarmaken lijkt heel gemakkelijk, maar hier komt nog aardig wat bij kijken. Voordat je rijst kookt vraag je je misschien af ‘hoeveel rijst per persoon’?

    Welke rijst bij curry?
  • Hoe maak je rode curry? - image

    Zo maak je de beste rode curry voor bij jou maaltijden.

    Hoe maak je rode curry?