Indonesië, wat een prachtig land én wat kent dit land een rijke smaken! De Indonesische keuken kent zeer diverse smaken en specerijen. Dat is ook niet gek voor een land dat ongeveer 50 keer zo groot is als Nederland. Bovendien bestaat Indonesië uit meer dan 17000 eilanden waarvan zo’n 6000 eilanden bewoond zijn. Elk eiland heeft zijn eigen smaak ontwikkeld.
Een echte Indonesische maaltijd bestaat vaak uit rijst gecombineerd met veel verschillende gerechten. Een aantal gerechten zijn hierbij onmisbaar, zoals groentegerechten (sajoer), vleesgerechten, eieren, tahoe of tempé, sambal, kroepoek en atjar.
Door de verschillende kruiden en groenten is de Indonesische keuken ontzetten gevarieerd. Authentieke specerijen als laos, komijnzaad, gember, kentjoer, kurkuma, ketoembar (korianderzaad), citroengras en natuurlijk de verschillende chilipepers zijn niet weg te denken uit de Indonesische keuken.
Men houdt van lekker pittig, maar je kunt de gerechten zo scherp maken als je wil. Door bijvoorbeeld een extra chilipepertje toe te voegen. Wil je weten hoe je eten minder pittig kan maken kijk dan hier.
Er bestaan veel verschillende soorten curry. Door grote hoeveelheid verschillende eilanden kunnen deze smaken erg uiteen lopen. Belangrijke vormen zijn: